Husk på fuglene med mat i vinter – og ikke glem de store fuglene

close up of seagull

Photo by Matthias Zomer on Pexels.com

Kulde og snø kan ta livet av mange fugler om vinteren.  Når kulden kommer og det blir sparsomt med naturlig føde i naturen trenger små og store fugler vår hjelp.

Ulike fuglearter har ulike behov og det er viktig å fôre så variert som mulig for å sikre at alle får.  Solsikkefrø, frøblandinger, havregryn, grovt brød, frukt og usaltet fett er god fuglemat.  Det er også viktig å sette ut lunkent vann når vannkildene fryser.

Hjemmelagde meiseboller

Fuglene foretrekker hjemmelagde meiseboller fremfor de kjøpte.  De er enkle å lage og kan tilsettes ulike godsaker.  Oppskrift på meiseboller finner du her: https://www.moseplassen.no/2009/10/hjemmelaget-meiseboller-for-fugler-og-ekorn/

Farer 

Dersom du kjøper meiseboller er det svært viktig å ta av plastnettet og bruke egne beholdere for meiseboller.  Småfuglenes klør kan bli hengende fast i nettet, tungen kan skades på nettingen og store fugler kan sluke hele meisebollen med nettet.

Muggsopp er dødelig for fugler, så pass på at frøblandinger og brød ikke er muggent.  Avokado er giftig og dødbringende for fugler.  Hvitt brød bør ikke gis i for store mengder da det kan gi fuglene diare.

Ikke glem de store fuglene

Måkene sliter som følge av dårlig næringstilgang i havet, og 7 av 10 arter som hekker i Norge (inkludert Svalbard og Yan Mayen) er rødlista som følge av bestandsnedgang. Det er viktig å hjelpe også de store fuglene, som måker, kråkefugler og vannfugler – de sliter også med kulde, snø og dårlig mattilgang om vinteren.  Flere butikker leverer ut kasserte daggamle brød til dyremat.

Anti-brød kampanjen som har vært drevet overfor vannfugler er ikke faglig begrunnet og har gjort stor skade.   Den er feilaktig blitt linket til «englevinge», en medfødt defekt som også er funnet blant fugler som ikke mates med brød, og til rosa fjær hos svaner, som skyldes en bakterie.  Det er ikke riktig at vannfugler kan ta skade av brød.  Som vegetarianere går de etter planteføde med konsentrert næringsinnhold og responderer derfor godt på kornprodukter som brød.

I England meldes det nå om undervektige svaner som sulter på grunn av at folk har sluttet å gi dem brød. 1)

Tidligere leder i Norsk Ornitologisk Avdeling, Alv Ottar Folkestad, som har studert ender og svaner i mange år, mener det er «avskyeleg og berre tull» å gi folk som mater ender med brød dårlig samvittighet. 2)

Kilder:

1) The Telegraph – Birds are starving because people are told not to feed them bread, warns Queen’s swan guard:

https://www.telegraph.co.uk/news/2018/11/14/campaign-against-feeding-ducks-bread-starving-birds-warns-queens/?fbclid=IwAR0BPm-fsmF_k8iF9CmcfVcIYYy6nRmF1ul3KcWK9xZDIYDSn7WWNr5C-yQ

2) Firdaposten – Å gje folk som matar ender med brød dårleg samvit, er avskyeleg og berre tull:

https://www.firdaposten.no/nyheiter/norsk-ornitologisk-forening/dyreliv/a-gje-folk-som-matar-ender-med-brod-darleg-samvit-er-avskyeleg-og-berre-tull/s/5-16-248076

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s