Alle tiltak er forbudt i hekketida – også fjerning av reir

Måkereir..
Flere saker den siste tiden viser at måker er utsatt for omfattende lovbrudd i hekketida. Hammerfest kommune har i vår gjentatte ganger spylt vekk krykkjereir fra taket av en offentlig bygning. En ansatt på Fagmøbler Alta ble nylig filmet da han knuste eggene i et fiskemåkereir med en stein. Viltkamera på taket av en bygning i et borettslag fanget nylig opp en person som fjernet et fiskemåkereir. I det samme borettslaget ble det i fjor fjernet et reir med klekkeferdige fiskemåkeegg.

Dette skjer trolig mange steder. De fleste er klar over at det er forbudt å fjerne reir etter at eggene er lagt, men det er kanskje mindre kjent at det også er forbudt å fjerne reir før eggene er lagt. Når hekkingen er i gang og fuglene har startet redebygging er tiltak forbudt. Da skal fuglene ha fred.

Naturmangfoldloven § 15.(forvaltningsprinsipp)

Høsting og annet uttak av naturlig viltlevende dyr skal følge av lov eller vedtak med hjemmel i lov. Ved enhver aktivitet skal unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi unngås. Likeledes skal unødig jaging av viltlevende dyr unngås.

Dyrevelferdsloven § 3. Generelt om behandling av dyr

Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.

NRK meldte nylig om 30 prosent økning i salg av fugleskremmere. Det er et signal om at folk er blitt mindre tolerante overfor naturen og tåler mindre av fugler i nærmiljøet. Fritt salg av fugleskremmere kan føre til lovbrudd. Alle tiltak mot hekking må settes inn i forkant av hekkesesongen. Når fuglene er i gang med redebygging er det for sent – da skal de ikke forstyrres og de skal ikke skremmes bort fra reir, egg eller unger.

Det er viktig å være observant og melde fra om lovbrudd. Det er særlig fiskemåke og krykkje som er utsatt for ulovlige handlinger i hekketida. Begge artene er rødlistet – fiskemåke som nær truet og krykkje som sterkt truet.  Skal menneskene fortsette å ødelegge for hekkingen til måkene og samtidig ødelegge næringsgrunnlaget deres i havet, vil det kunne gå mot enda mer dramatisk tilbakegang for måkeartene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s